Weetjes over jodium:

  • Jodium is onmisbaar voor een goede schildklierfunctie. Het is zelfs zo dat de schildklier ‘voorrang krijgt’, wanneer er onvoldoende jodium in het lichaam beschikbaar is. Vele Nederlanders hebben vermoedelijk een jodium tekort, in 2008 schatte de WHO het aantal nog 6 miljoen Nederlanders! Het tekort kan onder andere leiden tot vermoeidheid en moeizaam afvallen of zelfs aankomen.
  • Kinderen en zwangere vrouwen lopen de grootste kans op een tekort en juist voor hen is jodium zo belangrijk! Bij kinderen leidt jodiumgebrek tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei. Het effect van jodiumtekort kan al beginnen tijdens de zwangerschap.
  • Jodium is ook onmisbaar voor een gezonde functie van de borstklieren, de eierstokken en de prostaat. Vrouwen met een te laag jodiumdepot hebben een aanzienlijk grotere kans op borstkanker. Ook de kans op schildklierkanker neemt toe bij een jodiumtekort.
  • Jodium bevordert cel apoptose, het op tijd/geprogrammeerd afsterven van cellen wanneer deze niet meer goed functioneren, om zo plaats te maken voor nieuwe cellen. Kankercellen staan erom bekend om apoptose-genen te blokkeren. Zo heeft jodium dus ook een kanker remmende werking.
  • De belangrijkste bronnen van jodium in de voeding zijn zeevis, eieren, brood gebakken met bakkerszout, keukenzout met jodium en melkproducten. Zeezout bevat weinig jodium!Jodium

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *