Uit epidemologisch onderzoek is gebleken dat een hoge inname van glucosefructose (maïs)siroop (GFS) verband houdt met dyslipidemie (ongunstige cholesterolwaardes), hart- en vaatziekten en het metabool syndroom (overgewicht, hoge bloeddruk, dyslipidemie, -beginnende- suikerziekte)!
GFS volgens Wikipedia: “Glucose-fructosestroop (ook bekend als High-fructose corn syrup, HFCS, Glucose-fructosesiroop, glucosesiroop en fructosesiroop) is een maïsstroop die door enzymatische processen een grote toename van het fructosegehalte kent. Hierdoor benadert de chemische samenstelling die van suiker enigszins. Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, goedkoper is en bovendien langer bewaard kan worden. Het wordt soms als “natuurlijke suikers” gepromoot. De zoetstof wordt sinds het begin van de tachtiger jaren in de Verenigde Staten en Canada in veel producten gebruikt, zoals bijvoorbeeld frisdranken. De frisdranken Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de Verenigde Staten en Canada bijvoorbeeld gezoet met HFCS, terwijl dit in bijna alle andere landen met suiker gebeurt. Redenen hiervoor zijn de door subsidies relatief overvloedige aanwezigheid van maïs en de hogere importheffingen op biet- en rietsuikers. De sturende rol van de Amerikaanse overheid hierin is controversieel. Glucose-fructosestroop kan in sommige gevallen hoge concentraties kwik bevatten, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid.”
Goed, het is dus goedkoop, erg zoet, wordt gesubsidieerd door de Amerikaanse overheid en kan veel kwik bevatten (daar maken we in ons land veel ophef over en terecht!) Maïs is ook nog eens één van de gewassen waar erg veel genetisch gemanipuleerde varianten van voorkomen. Deze worden niet alleen voor veevoer gebruikt maar ook voor ‘onze’ levensmiddelen! Het wordt dan wel aangegeven op de verpakking (als het goed is) maar zijn we eigenlijk wel bekend met de gevolgen ervan??? Nee, dat kan eigenlijk nog niet want zolang wordt de techniek nog niet gebruikt! Ook dat komt er nog bij, of misschien draagt het wel bij aan het effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten? Wie weet…
Terug naar het onderzoek. Uit de resultaten bleken significante dosis-responsrelatie tussen hoeveelheid genuttigde GFS en het lipidengehalte in het bloed (de cholesterolwaardes) . Het drinken van alle dranken met GFS leidde tot een hogere waarde van triglyceriden (risicofactor) na de ‘maaltijd’. Wanneer men 17,5 of 25% van de dagelijkse energiebehoefte (de hoeveelheid caloriëen nodig op een dag) binnen kreeg via deze dranken stegen het ongunstige cholesterol en zelfs ook het urinezuurgehalte (risico op jicht aanvallen).
Wacht even… Is ons niet altijd verteld (en geleerd) dat het ‘slechte vet’ ons cholesterol verhoogt? Dat verzadigd vet slecht is? Dit onderzoek geeft aan dat er redenen zijn om daaraan te twijfelen en verder te kijken dan het vet in de voeding! Al eerder zijn er onderzoeken geweest die uitwezen dat de relatie tussen het innemen van ‘verkeerd vet’ en een hoog cholesterol niet altijd zo sterk is als men beweert.
Stof tot nadenken!
Bron: Ned. Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek-oktober 2015