In 2016 ben ik gestart met de opleiding Orthomoleculaire therapie bij de Natura Foundation. In 2017 heb ik deze opleiding afgerond en mag ik mezelf orthomoleculair therapeut noemen. In 2021 heb ik het eerste jaar van Psycho Neuro Immunologie afgerond, een verdiepende vervolgopleiding na orthomoleculaire therapie.

De term orthomoleculaire therapie betekent eigenlijk therapie met de juiste (voedings)stof(fen) om zo een aandoening te genezen. Je zou het misschien beter voedingsgeneeskunde kunnen noemen. De therapie is vaak een combinatie van voedingsadviezen en het gebruik van supplementen. De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: recht of gezond/juist, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam genezen en welke zonder schade gebruikt en verwerkt kunnen worden.

Al jarenlang ben ik zoekende naar een manier om meer complementair te gaan werken. Ik geloof enorm in de kracht van voeding en deze therapie is daar het bewijs voor. Met de juiste voedingsstoffen kan enorm veel bereikt worden. Ik ben het eens met de stelling: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, dient met andere middelen te worden behandeld’. De voedingsstoffen die aangevuld worden kunnen vitamines of mineralen zijn, maar ook enzymen, essentiële vetzuren of bijvoorbeeld pro-biotica. Er bestaat een overvloed aan wetenschappelijk bewijs voor de gegeven adviezen!

Maar volstaat een gezonde voeding dan niet? Het antwoord daarop is, dat ook met een gezonde voeding het erg moeilijk is om de juiste hoeveelheid van bepaalde stoffen binnen te krijgen, maar niet onmogelijk. Foliumzuur is daar een bekend voorbeeld van. Er wordt geadviseerd aan vrouwen die zwanger willen worden om tijdig te beginnen met extra foliumzuur omdat dit het risico op een kind dat geboren gaat worden met een open ruggetje aanzienlijk verkleint.

Soms krijgen we geen optimale hoeveelheden binnen, wel marginale hoeveelheden maar niet de optimale. Dit kan met voeding aangepakt worden en/of (tijdelijk) met behulp van supplementen.

Is het een probleem dat je al andere medicijnen gebruikt? Nee, vaak kunnen de adviezen en eventueel geadviseerde supplementen heel goed samengaan met het gebruik van reguliere medicatie. Er bestaan wel interacties tussen bepaalde medicatie en bepaalde stoffen dus het is belangrijk dat je mij goed informeert over welke medicatie je gebruikt!